torstai 4. toukokuuta 2017

Tarjoilijan työpäivä

Tässä postauksessa pääsette hyppäämään mukaan meidän tarjoilijoiden työpäiviin.
Joka päivä meidän täytyy siis olla Bistrossa klo. 13 työasut päällä ja valmiina vastaanottamaan asiakkaat. Yleensä kuitenkin olemme Elinan kanssa valmiina jo noin varttia vaille, sillä aina löytyy jotain tekemistä.
Ravintolassa salin puoli jaetaan kahteen eri osioon, pöydät 1-26, ja pöydät 41-47&31-38. Molemmissa osioissa on pienet "toimistot", joissa säilytetään kaikki tarpeellinen kuten viinit, vedet, leivät ja aterimet. Työpäivä aloitetaan laittamalla kaikki valmiiksi toimistoihin.
Asiakkaan tullessa sisään ohjaa yksi henkilö hänet aina tiettyyn pöytään menujen kanssa. Tämän jälkeen jokaiselle asiakkaalle tarjoillaan vettä lasiin, jätetään vesipullo pöydälle ja lisäksi oliiveja pienessä kupissa. Kun asiakkaalta on otettu tilaus, viedään pöytään leipää sekä joko puna- tai valkoviini aina lasiin tarjoiltuna. Jos asiakkaan valitsema menu sisältää viinipullon, jätetään se pöydälle. Bistrossa on käytössä kaksi tiettyä viiniä jotka sisältyvät menuihin, mutta halutessaan asiakas voi valita viini-menusta jonkin viinin ja maksaa tästä erikseen.
Tilauksen ottamisen jälkeen ruvetaan tarkkaavaisena kuuntelemaan huudetaanko keittiöstä ruokien olevan valmiita. Pyrimme kuitenkin välillä käymään tarkistamassa missä vaiheessa ruuat ovat, ja jos annos alkaa olla viimeistelyvaiheessa niin jäämme keittiöön odottamaan annoksen valmistumista. Annokset kuljetetaan aina käsin ja enintään kolme kerralla. Jos annoksia on neljä tai enemmän ja muita tarjoilijoita ei ole auttamassa, kannetaan annokset suurella puisella "tarjottimella" lähemmäs pöytiä, ja sitten tarjoillen pöytiin.
Samat aterimet pyritään pitämään asiakkaalla alku- ja pääruuan ajan. Pääruuan jälkeen asiakkaalle vaihdetaan jälkiruoka-aterimet, ja joihinkin annoksiin asiakkaalle saatetaan lisätä esimerkiksi lusikka.
Asiakkaan syötyä jälkiruuan, käydään asiakkaalta kysymässä haluaisiko hän kahvia tai teetä. Tämän jälkeen pöytään viedään puurasiassa "petit fours", eli pieniä keksejä ja vaahtokarkkeja ravintolan puolesta. Asiakkaan lähdettyä pöytä plokataan kokonaan eli raivataan tyhjäksi, puhdistetaan ja päivästä riippuen joko katetaan heti uudelleen tai jätetään myöhemmälle.
Työpäivät päättyvät siihen että kaikki pöydät ovat katettu illan tai seuraavan päivän pöytävarausten mukaisesti, ja toimistot on siivottu ja tyhjennetty esim. oliiveista ja leivistä.
Ns. helpon työpäivän aikana askelia tulee helposti yli 20 000... Tästä voitte siis päätellä paljonko askelia tulee silloin kun bistrossa on esim. 80 hengen ryhmä, ja nämä aiemmin mainitsemani puiset tarjottimet eivät ole käytössä vaan kaikki kannetaan käsin. Niin plokattavat astiat keittiöön tiskauspaikalle sekä valmiit annokset keittiöstä asiakkaille. :D Kiireisinä päivinä ei töissä seisoskella, vaan silloin päivät ovat jatkuvaa juoksemista keittiön, toimiston ja eri pöytien välillä. Vaikka Elina kirjoittikin aiemmin että työ ei ole väsyttävää, on se silti ainakin useimmiten melko vaativaa. Jos teistä lukijoista joku saa joskus mahdollisuuden päästä tänne Bistroon töihin, on mielestäni neljä tärkeää asiaa jotka tulee omata; fyysinen kestävyys, kärsivällisyys, tarkkaavaisuus ja oma-aloitteisuus.
Nytpä valmistaudunkin uuteen työpäivään aurinkoisissa merkeissä! Noin viikon päästä nähdään! :) *apua!*

-Suvituuli

Menuun kuuluvat viinit.
Viini-menun viinejä.
Petit fours.
Iltanäkymä ravintolan terassilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti